Sauna X Vanlife – match made in heaven

Sauna X Vanlife – match made in heaven

Lähdettiin Rovaniemeltä reissuun ilman saunaa. Pitkään kamppailtiin ajatustemme kanssa. Kyllä se vie niin paljon tilaa ja onko se nyt oikeasti niin tarpeellinen. Oltiin karsittu ihan kaikki ylimääräinen pois matkasta, joten niin karsiutui myös ajatus saunasta.

Ei ehditty kuitenkaan ulos Suomesta, kun saunaikävä oli jo liian kova. Tilattiin telttasauna ja ihmeen kaupalla saatiin mahdutettua kiuas ja teltta pakuun. Kiuas päätyi keittiöön ja teltta sängyn viereen pöytätason alle. Kumpikaan elementeistä ei olisi kärsinyt olla yhtään isompi tai muuten meillä olisi ollut paljon isompia ongelmia niiden mukaan ottamisessa.

Saunateltta mukana pakumatkalla

Hikimaja

Saunamme on siis Savotan Hikimaja. Valittiin Hikimaja sen pienen koon ja omalla tavallaan sympaattisen, karskin yksinkertaisuutensa vuoksi. Ja onhan se kantikas.

Kahdelle teltta on ihan täydellisen kokoinen, mutta onpa sinne ämpätty helposti neljäkin saunojaa.

Teltta nousee pystyyn neljän kankaan sisälle ommellun tolpan varaan. Kiilojen avulla saa lisäksi myös kaksi seinistä kauemmas kiukaasta. Teltan kangas on palosuojattua ja piipun ympärillä on teltassa suojarengas, joka estää kuumaa piippua sulattamasta kangasta. Kiuas on rujo metallilaatikko, jonka sisällä on tulipesä ja tuhkalaatikko. Sen sisälle mahtuu kaikki piipun osat ja kasa kiviä.

Vaikka elintila pieneni pakussa vielä entisestään, ei olla kaduttu päätöstämme hetkeäkään. Telttasauna sopii täydellisesti pakuelämään. On ollut ihan käsittämättömän upeaa laittaa sauna pystyyn viileänä iltana meren rannalle ja nauttia siitä yhdessä ystävien kanssa.

 

Telttasaunan pystytys ja lämmitys

Saunan pystyttämiseen kahdelta ei kulu kuin kymmenisen minuuttia. Yksin se on vähän haastavampi homma. Kiuas on melko raskas, etenkin kivillä täytettynä, joten kovin kauas pakusta ei lähdetä sen kanssa patikoimaan.

Ollaan tosiaan kanniskeltu myös kivet mukanamme, vaikka melkein joka saunapaikalta oltaisiin kyllä saatu uudet. Latvian rannikolta napattiin mahtavia pyöreitä punaisia kiviä, joiden kanssa saunaan saa kyllä kivan tunnelman.

Saunan lämmitykseen kuluvaa aikaa on hankala määrittää, se riippuu pitkälti puista. Jos ollaan tehty puut itse ympärillä lojuvista oksista, menee aikaa lämmittämiseen yleensä noin tunti. Briketeillä puolestaan riittää melkein varttikin. Onhan se toki hauskaa päivän vietettä sahailla puita itse, mutta joissakin tapauksessa kolmen euron brikettipaketti on ollut ihan hyvä ratkaisu. Briketit ovat tehokkaita, saavat kiukaan kuumaksi hetkessä ja palavat puhtaasti. Puiden kanssa ollaan opittu olemaan tarkempia. Lahoava puu ja pienempi risukko kipinöivät pahasti, tuhkaavat ja rei’ittävät kattokangasta.

 

Tunnelmia telttasaunasta

Voi juku mitkä löylyt! Teltassa saunominen vetää ihan täysillä vertoja perinteiseen saunaan. Tunnelma vaan kasvaa kun saunoessa ulkoa kuuluu aaltojen kuohu, ukkonen jyrisee tai saunasta ulos tullessa nuotio loimuaa vieressä. Lämpötila kohoaa sisällä nopeasti, kun muistaa lisäillä puita. Lämpömittaria meillä ei ole, mutta voisimme väittää meidän saunomislämpötilaksi yleensä 60-80°C.

Istutaan helposti useampi tunti saunoen. Parasta on päästä dippaamaan kirkasvetiseen järveen tai mereen, jossa käsiä heiluttelemalla näkee hohtavaa planktonia, ja palata jälleen löylyihin. Tuntuu hyvältä istua saunan jälkeen nuotion äärellä puhdas tukka käärittynä pyyhkeeseen.

 

Telttasaunan purkaminen

Kuivatellaan telttasauna yleensä ainakin yön yli. Nostamalla helmat (pyykkipojat on tähän tosi kätevä apu!) teltta kuivuu ulkona nopeasti ja kiuas ehtii viiletä. Kiuas ja piippu tulee putsata noesta – eihän haluta kaikkea nokea sotkemaan pakua. Putsaamiseen sopii loistavasti pitkävartinen vessaharja. Se on juuri oikean kokoinen ja tarpeeksi vahvaharjainen piipunrassiksi. Koko hässäkän purkamiseen menee yhtä vähän aikaa kuin pystyttämiseenkin.

Kanttiadvanture telttasauna hikimaja
Telttasauna sisältä. Kiuas on lastattu täyteen kiviä, vieressä vesisangot lämpenemässä ja tuolien välissä on meidän jatkolaude, että kaveritkin mahtuu. Näin me saunotaan.

 

Sauna kovalla käytöllä

Reissun aikana sauna on päässyt hyvälle käytölle. Siihenhän se on suunniteltukin. Telttakangas näyttää piipun ympäriltä tähtitaivaalta, sillä joskus huonoilla puilla lämmitetty sauna on kipinöinyt pahasti. Kangas ei siis syty, vaikka siihen laskeutuu kuuma kipinä, se vain sulaa. Kiuas ja piippu ovat umpiruosteiset ja paikoin hieman mutkalla. Kovat saunomislämpötilat ja pakussa täynnä kiviä matkustaminen ovat vaikuttaneet niihin melkoisesti. Käyttöä nuo esteettiset ominaisuudet eivät kuitenkaan haittaa, vaikka piipun osien kiukaan sisälle sullominen vaatii nyt hieman enemmän voimaa ja tekniikkaa.

 

Sauna ja wildcamping

Saunominen on ollut meidän reissussa ihan kohokohtia. Yritetään jatkuvasti löytää uusia wildcamping-paikkoja, joihin uskallettaisiin pykätä sauna pystyyn. Saunan ansiosta emme ole tarvinneet lainkaan leirintäalueita. Ollaan muutamaan kertaan saatu saunottaa muitakin reissaajia. Parin reissaajaporukan kanssa jonkin aikaa juteltuamme ilmoille on päässyt kommentti ”Ai te ootte ne saunasuomalaiset!” Otetaan se täysin kohteliaisuutena. Onhan se erikoista, mutta niin suomalaista. Kiinnostus saunaa kohtaa on usein kova, mutta harva uskaltautuu kuitenkaan saunomaan.

kanttiadvanture saunatent

 

Jos haaveilet reissusaunasta, tässä vielä pari syytä lisää:

– Saunan pystyttäminen on ollut helppoa. Yhdestäkään paikasta meitä ei olla häädetty pois eikä sauna ole kerännyt lainkaan negatiivista huomiota.

– Saat harvoin jakaa saunaa muiden kanssa, mutta kun saat, ihmiset ovat todella innostuneita ja saat kertoa suomalaisesta saunakulttuurista kaiken mitä tiedät sekä korjata vääriä uskomuksia.

– Mikäli mukanasi ei ole lämmintä suihkumahdollisuutta, sauna tarjoaa parhaan tavan päästä kylpemään niin kylmien päivien kuin hikisten patikoiden päätteeksi.

– Kokeile Portugalissa ja Espanjassa ajellessasi eukalyptusvastaa. Se on kuin koivuvasta, mutta pehmeämpi ja tuoksu on huumaava!

 

Lisää saunatarinoita Instagramissa!

 

Ps. Tämä ei ole maksettu mainos. Me vaan ihan oikeasti tykätään saunoa.


In english:

Heart of our camp is a finnish sauna

When we left Finland, we said that there will be two things we’ll miss: our families and sauna. We asked ourselves, do we really need it? Doest it even fit in in our van? Are we being a bit too finnish here?

So we started our trip without, but before we took a ferry to Estonia, we already missed sauna too badly and ordered it online from Savotta. Hikimaja was a perfect solution for us. It’s a small tent sauna that comes in two parts: tent and stove.

Since our storage space is really limited, there wasn’t many places for our new sauna. But since we really wanted it, we got a bit creative to get it to fit in. Stove ended up beneath our kitchen and tent is hiding below the side table. Neither one could have been even a bit bigger and we wouldn’t have managed to get them on.

 

Hikimaja

We chose Hikimaja for it’s small size. It’s rough and has a character. And it has corners, like our name kantti.

Tent is perfect for two, but we have managed to fit in four people at the same time. We just made a little diy bench between our stools.

Fabric of the tent is inflammable and is secured with a metal ring around the pipe. Fabric is not totally fireproof, but it doesn’t burn, only melts when in direct touch with fire.

Stove is an ugly rusty box and inside it fits every piece of pipe and all the pretty round red rocks that we collected from Latvian coast.

 

Putting and warming up tent sauna

Hikimaja is easy and fast to set up. It only takes us about 10 minutes to put up with two people. It might be a bit more harder by yourself only. Stove is pretty heavy, so we don’t hike too far from our van with it.

It depends of the wood or brickets how fast it will heat up to have enough hot steams. With wood it usually takes an hour and with brickets only 15 minutes. Wood we collect from forests, but we never hurt any living trees. Sure it’s fun to make your own wood and day goes by faster while sawing it, but sometimes it’s more efficient to buy 3e pack of brickets. They warm up sauna fast and burn really clean. With wood it’s important to be more thoughful. Old wood and small sticks make a lot of sparkles and they’ll melt a lot of tiny holes to tents roof.

Tent sauna in vanlife

Amazing steams

Tent sauna really gives some amazing ozygen-rich steams to be totally honest! We’re used to have a sauna between 60-80°C and our tent sauna goes up to that. Nothing beats having a sauna by the ocean or a clear watered lake to take a dip in while cooling off. We can spend hours just enjoying sauna and taking little breaks by sitting outside by a campfire.

 

Taking down sauna tent

We let our sauna to dry over night. By lifting the fabric, air flows better though and also stove cools off faster. Tearing down sauna is as fast as putting it up, but it also has to be brushed clean. We don’t want all the coal to smudge up our van (it’s messy enough without it already!). We found out that a toilet brush is actually a brilliant tool for cleaning up the pipe. It’s round and hard enough for the job.

 

Signs of hard use

We have used our sauna tent quite a lot. It’s designed for hard use, but it can be seen. Our tents roof looks like a starry sky (some bad wood we had…) and stove and pipe are covered in rust. Being hot all the time and traveling full of stones have managed to make our stove a bit out of shape. Luckily these faults won’t make a difference to the amazing steams. We just need to use a bit more power to get all the pipes to fit in the stove now.

Telttasauna pakumatkalla

Sauna and wildcamping

With sauna we have been able to stay wildcamping. It’s our way of relaxing and having a bath even when it’s cold outside. Even though it also feels amazing after a hot day or a tough hike.

We’re always trying to find spots to put it up. Sometimes we get to share the joy of sauna with other travelers and for us it’s amazing to get a change to tell about finnish sauna culture. We want to be known as the sauna-finns, as someone called us once.

So if you happen to find us, let us know if you want to try our sauna!

 

Tips for finnish sauna experience

– Remember to drink a lot. Finns drink beer and it’s also fine (you won’t die, but it might be better to keep yourself actually hydrated. Feels better in the morning at least, we promise.

– Have breaks and listen to your body. Sauna is really good for your circulation, your skin and your heart. Just enjoy it to the point it feels good – no need to check the clock.

– Don’t just sit in a warm tent, throw water on the rocks! Also if you have heard about someone waving a towel inside sauna, forget that. It’s not a finnish thing.

– Try a whisk. Birch whisk is the real thing, but you can also make one from young eucalyptus or if you’re really adventurous, try nettle.

 

More sauna stories on Instagram!

If you have any questions about our sauna or sauna culture in general, ask freely! We could talk about this for ages.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 + 5 =