Viikonloppupakusta reissupakuksi

Viikonloppupakusta reissupakuksi

Meidän matkapaku on Volkswagen T4 -99. Tämä pakettiauto sattui kohdalle, kun oltiin alettu etsimään meille sopivaa projektia. Haluttiin pieni, huomiota herättämätön reissupaku, jolla pääsisi viikonlopuksi arkea pakoon.

Me ei suunniteltu pakun rakentamista Euroopan kiertämiseen. Meillä ei siis ollut edes suunnitelmaa rakennusprojektille, saati budjettia. Lauri rakensi pakua Rovaniemellä ja minä huutelin ideoitani lankoja pitkin. Lopputulos oli siis melkoinen ideoiden ja sattumusten summa.

Tällaisia reissupakujahan on maailmalla todella paljon. Ei meillä ostovaiheessa ollut ajatustakaan siitä kuinka yleinen malli tämä T4 on. Inspiraatiota olisi siis kyllä ollut netin ihmeellisessä maailmassa vaikka kuinka paljon, mutta melko huonosti niitä tuossa vaiheessa katsoimme. Tähtäimessä kun oli vain saada paku siihen kuntoon, että siinä voisi nukkua.

 

Pakun rakennuksen ensimmäinen vaihe

Me ei nyt tosiaankaan neuvota miten paku kuuluu rakentaa. Siihen löytyy paljon ohjeita ja voidaan tarvittaessa linkata meidän mielestä hyviä sivustoja kiinnostuneille. Kerrotaan tässä vaiheessa vasta meidän kokemukset omasta projektistamme.

Lauri aukoi pakun seinät. Seinissä oli valmiiksi käytetty kosteuspinnoitettua vaneria, joten väliin tarvitsi tuupata vain vähän Finnfoamia. Näkyvät reiät ja epätasaisuudet hiottiin ja pakkeloitiin sekä viimeisteltiin Aqua-maalilla.

Kattoverhoilu purettiin kokonaan ja tilalle laitettiin saunasuojalla suojattu laudoitus. Katon ja laudoituksen välissä on pari kerrosta solumuovia.

Lattialla oli valmiiksi hyväkuntoinen filmivaneri, joten nakattiin myös sen alle vain kerros solumuovia.

Samassa rytäkässä lähti myös puolet väliseinästä, joten saatiin pakuun hieman valoisampi ja avarampi tunnelma. Nyt kuskin penkiltä näkee ulos takaikkunasta.

Viikonloppupakun varustelu sisältä

Viikonloppureissut mielessä pitäen sänky rakennettiin lähes täysimittaiseksi. Ajateltiin sen helpottavan säätämistä emmekä kokeneet tarvitsevamme enempää oleskelutilaa. Jätettiin sängyn päädystä 30 cm taitettavaksi, jotta saatiin liukuoven eteen hieman enemmän tilaa keittiölle. Sänkyä varten hankittiin levy vaneria ja 2×4 lankkua. Sänky on kiinni pikakiinnikkeillä, joten sen saa tarvittaessa pois paikoiltaan. Näin paku ajaa asiansa myös tavaran kuljetuksessa.

Säilytystilaa ei koettu tarvitsevamme paljoa, joten rakennettiin kätevät viistot avohyllyt liukuoven puolelle sänkyä koko sängyn mitalle. Sängyn tasolle tuli pöytätaso, johon integroitiin usb-laturi ja 12V pistoke. Avohyllyt rakennettiin lähes täysin vanhasta tietokonepöydästä. Samoja palasia käytettiin myös keittiön pöytään.

Paku oli viikonloppureissukunnossa tällaisenaan. Emme vain koskaan ehtineet yhdellekään viikonloppureissulle, ennen kuin päätimme yhtäkkiä lähteä kiertämään Eurooppaa.

 

Viikonloppupakun evolvaus

Vielä vähän tuunausta, sillä yhtäkkiä tarvittiinkin paljon enemmän säilytystilaa. Rakennettiin kaksi isoa vetolaatikkoa sängyn alle vanerista, tyhjälle seinälle nykäistiin kapea lisähylly ja uusittiin kokonaan rakentamamme keittiö. Keittiöön piti saada mahtumaan ylisuuri kaasuhella, kaasupullo, vesisäiliö sekä minijääkaappi.

Jääkaapiksi meille lähti matkaan pieni 12 voltin 6-packin kokoinen minijääkaappi, joka oli ollut isäni autotallissa pitämässä remppaoluet kylmänä. Oikeat asuntoautoihin tarkoitetut jääkaapit olivat niin kalliita ja isoja, että melkein olimme jo päättäneet pärjätä täysin ilman. Tässä olisi kuitenkin yksi sellainen kohde, josta emme enää tinkisi. Sen verran ongelmallista pienen virtasyöpön jääkaapin kanssa on ollut.

Minijääkaappi tarvitsee paljon virtaa, kuten tarvitsee myös kameran akut ja läppäri, joten hankimme invertterin ja yhdistimme sen hupiakulle. Uuteen pöytään asennettiin katkaisijat, joista voi napsauttaa päälle erikseen jääkaapin, invertterin, usb-laturin sekä valot.

Kaasuhella haettiin lennosta tavaratalosta. Eipä osattu edes ajatella, että oltaisiin voitu hankkia puolta pienempi vekotin, jollaisia asuntoautoissa käytetään. Jostain syystä meillä oli kauhea into ja sen myötä kiire saada paku valmiiksi. 5 kg kaasupullo mahdutettiin keittiön pöydän alle.

Juoksevaa vettä meidän keittiössä ei ole. Matkaamme lähti vain 20 litran vesitonkka, joka myöhemmin reissussa hajosi ja korvaantui astetta pienemmällä. Hampaiden pesu ym. onkin aina tehty ulkona. Pakun katolle asensimme kaksi 30 L putkea, joista otamme kaiken suihku- ja tiskiveden. Maalasimme putket mustiksi, joten vesi lämpenee auringolla nopeasti.

Sisälle ommeltiin vielä verhot liukuoven ja takaoven ikkunalle, väliseinän yläpuolelle sekä peittämään keittiönpöydän alla olevat tarvikkeet.

Pakun ilme

Pakussa oli ulkopuolella yksi meitä häiritsevä piirre. Sen takaovi oli sininen. Edellisessä omistuksessa alkuperäiselle ovelle oli käynyt vahinko ja se oli vaihdettu kokonaan. Halusimme siis keksiä jotain tuon sinisen oven peittämiseksi ja vastaus tuli Niinan työpaikalta. Teipattiin paku puoliksi mustaksi. Lisäksi pakussa on tummennetut taka- ja sivuikkunat.

 

Remppailut

Ennen reissua huollettiin paku vielä kuntoon. Onneksi alkoi pyörän laakeri huutaa paria päivää ennen lähtöä, niin ehtipä senkin vielä vaihtaa. Toki varauduttiin myös siihen, että joitain huoltoja saattaa joutua tekemään tien päällä, ja niin ollaan jouduttukin, joten onneksi pakkailtiin mukaan työkaluja.

Uudet renkaat valmistauduttiin hankkimaan Puolasta. Ne saatiinkin sieltä hyvään hintaan.

Hupiakku todettiin matkalla sököksi. Sekin saatiin Puolasta uusittua niin hyvällä hintaa, että Lauri melkein uusi pääakunkin.

 

Mitä oltaisiin tehty toisin

Ollaan nähty aivan mahtavia toteutuksia tien päällä ja netissä. Instagramissa meille on muodostunut ryhmä muita pakumatkaajia, joiden projekteja ja reissuja on ollut mielenkiintoista seurata. Ideoita on siis saatu kerättyä ihan järjetön määrä.

Tuleva pakumme todennäköisesti on jo huomattavasti isompi, tai ainakin seisomakorkuinen. Verkkovirtamahdollisuus, harmaavesijärjestelmä ja lavuaari, sisävessa ja suihku…

 

Tässä muutamia ajatuksia nykyisen pakumme paranteluun:

Sängynaluslaatikot

Lisäisimme sängynaluslaatikoihin kiskot. Laatikot osoittautuivat melko painaviksi, joten niiden kiskominen iltaisin sängyn päädyn nostamiseksi oli välillä hermoja raastavaa. Laatikot myös hakkaavat sängyn jalkoihin, jos ne liukuvat vähänkään väärässä kulmassa. Onneksi älyttiin jossain vaiheessa reissua asentaa sängyn päädyn nostettavaan palaseen kaasujouset, joten nyt ei enää tarvitse vedellä säilytyslaatikoita kuin ulospäin.

Katkaisijat paremmille paikoille

Valojen ja invertterin katkaisijan tulisi ehdottomasti olla lähellä sänkyä. Nyt ne päälle tai pois halutessaan täytyy rämpiä ylös mukavasta asennosta.

Astioille vetolaatikko

Sen sijaan, että jouduttaisiin nostamaan aina täyttä pöydän kantta kesken ruuanlaiton, astiat olisi helpompi napsia vetolaatikosta.

Vaatekaappi

Avohyllyt toimivat varmasti hyvin viikonloppureissuilla, mutta vuodeksi vaatetta piti kuitenkin olla enemmän matkassa kuin oltiin edes ajateltu. Lämpimät kamppeet veivätkin yllättävän paljon tilaa, joten umpinainen kaappi olisi tuonut hieman rauhaa kaaokseen. Ainakin nyt tiedetään tarkasti mitä matkassa pitää olla ja minne mikäkin kuuluu.

Varustelut retuperällä, mutta reissu onnistui silti

Meidän varustelut oli aika retuperällä, tai sanotaanko että optimistiset. Hyvin ollaan pian vuosi pärjätty tällä set-upilla, mutta kyllä reissun aikana ollaan saatu niin paljon parempia ideoita ja ajatuksia, että tänä päivänä rakennettu paku näyttäisi jo aivan eriltä.

Reissun aikana ollaan opittu kuinka vähällä sitä voi pärjätä, mutta tunnistettu myös ne paikat, jotka olisimme voineet rakentaa paljon toimivammin.

 

Voi olla, että tämä reissupaku ei jää meidän viimeiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

7 − 7 =